Treningsplanlegging - hva er det og hva er viktig?
I denne artikkelen skal innholdet i de foregående artiklene sys sammen til en helhet. For å kunne utnytte de mulighetene som ligger i trening må man ha en plan som strekker seg over noe tid. Det å sette sammen et treningsprogram handler om å klare å utnytte kroppens evne til endring uten å belaste så mye at det blir skader av det. I denne artikkelen skal det handle om hvordan man kan tenke for å sette sammen et program for trening. Noen aspekter det kan være lurt å tenke på og noen tips til hvordan man gjør dette rent praktisk.
Hvem trenger treningsplan?
Det å ha et treningsprogram høres seriøst ut. Det er en vanlig misforståelse at treningsprogrammer er noe de som vil trene aktivt og målrettet trenger. Det er veldig stor forskjell på et rigid treningsprogram for en høyt presterende klatrer med enda høyere ambisjoner og en løst sammensatt overordna plan for hvordan man skal klatre gjennom året.
Hvis man kun har som mål å orke å klatre to ganger i uka og å holde seg på det samme nivået man er så trengs det kanskje ikke noen overordnet plan, og man vil antagelig ikke ha så store belastninger at det er noen umiddelbar fare for belastningsskader heller. Imidlertid vil alle som enten har et mål med treningen eller trener tre eller flere dager i uka kunne ha god nytte av å gjøre seg noen tanker om hva målet med treningen er og å være ærlig med seg selv om hvor man står i forhold til målsetningen.
Trening og effekt av trening er et stort tema og mange går ned på detaljnivå med en gang. Det er fort gjort å ende opp med å diskutere om det er mest effektivt å trene fingerbrett med åpen hånd, halvkrimp eller full krimp. Om man skal bruke slopere for å få en overføringseffekt til andre grepstyper, eller om det er viktigst med styrke eller utholdenhet. Et annet tema mange engasjerer seg i er styrke og spørsmål om hvor sterk man trengre å være for å klatre en eller annen grad eller et spesifikt bulder/rute. Ikke sjelden hører man, eller tenker selv, at man ikke er sterk nok. Mer sjelden er det å høre at man må bli en bedre klatrer. I detaljorienterte diskusjoner er det fort gjort å glemme det store bildet og hva som er viktigst for en langsiktig jevn progresjon (hint; for langt de fleste er det IKKE å trene mer styrke).
Periodisering
Alle som skifter mellom å klatre inne og ute vil ha en grov periodisering allerede. Hvis man også skal på en eller to litt lengre turer i året som man ønsker å trene litt ekstra til så nærmer man seg allerede en plan, vanskeligere er det ikke!
Det er ikke mye som skal til fra å endre en slik lite gjennomtenkt sesongperiodisering til å bli en mer produktiv og skadeforebyggende overordnet plan.
De to viktigste resultatene man får ved å ha en plan eller et treningsprogram er at man ikke får skader like lett og at man som regel har større fremgang. Jeg har tidligere hatt en foredragsserie som var kalt «tren mindre prester bedre». I disse foredragene var hovedpoenget nettopp å lage seg en overordna plan for hvordan man skal trene.
Det første man må gjøre for å lage seg en plan er å få noen tall på bordet. Man trenger data og jobbe ut ifra for å kunne måle fremgang, eller for å finne ut om man er på ville veier med treningen. Det å gjøre noen enkle tester vil gi noen tørre tall på hvordan det står til med formen. Hva er man god på, hva er man dårlig på. Man kan selvsagt også kjenne på hvordan det «føles» å klatre en rute av en gitt grad, men da må man være sikker på at man kan teste den samme ruta igjen med samme forhold igjen om 3-6 måneder. Man vil også gå glipp av muligheten til å se på om det er fremgang i utholdenhet eller styrke som har gitt fremgangen.
Uten å ha objektive tall på hva som er styrker og svakheter er det ett sted mellom vanskelig og umulig å skreddersy en plan for trening.
Det er hevet over enhver tvil at klatring som en ferdighetsidrett er avhengig av mer enn bare ren styrke eller utholdenhet. Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom å bli sterkere og å klatre vanskeligere graderte ruter. Svært mange, og spesielt de som trener mye vekter og klatrer mest innendørs, vil kunne ha vel så stor nytte av å trene på fotarbeid, teknikk og arbeidsøkonomi. Hvor mye og hvor grundig man skal teste avhenger i stor grad av hvor ambisiøs man er, eller hvor glad man er i tall. For de fleste vil det være nok å ha tall på noen få parametere. Ved å teste utholdenhet og max-styrke i dead-hang og oppheising på bøttetak og krimpere vil man kunne se hva man bør legge vekt på i treningen. Større og mer komplekse tester kan selvsagt ha en fordel, men de vil også være vanskeligere å analysere.
Hva bør være med i en treningsplan?
Om man skal koke det ned til det helt essensielle så er de 4 viktigste aspektene for langsiktig fremgang:
– Kontinuitet; at man ikke har for lange pauser uten trening
– Variasjon; at man ikke gjør det samme i for lange perioder om gangen
– Ernæring; at man spiser nok både før og etter trening
– Hvile; at man hviler nok mellom treningsøktene og at man får nok søvn.
Kontinuitet over tid er viktig fordi fysiologiske endringer tar tid og vi må gi kroppen samme type signal over lengre tid for at kroppen skal tolke signalene vi gir og endre seg i henhold til det vi ønsker.
En kropp som ikke er vant til å trene hardt og mye er mer «mottagelig» for skader enn en kropp som har fått venne seg til trening over lang tid. For at kroppen skal klare å respondere på de signalene vi gir den gjennom trening er det bedre med jevnlig belastning fremfor trening i rykk og napp. Jevn trening med langsiktig belastningsstyring er det beste middelet for å få fremgang.
De oppholdene av trening som antagelig tar mest av treningseffekten og som er mest ødeleggende er sykdom og skader. Ved å spise nok og hvile nok slik at man unngår sykdom og skader er mye av jobben gjort!
Variasjon
I styrke og utholdenhetsartiklene ble det gjennomgått de forskjellige intensitetene og hvilken betydning de har for utvikling av muskulaturen. Dersom man trener utelukkende i med en type intensitet vil både effekten av treningene gradvis minke samtidig som sjansene for en skade øker.
Det er mange som går på klatresenteret eller klatrefeltet og følger omtrent samme mønster hver gang. Varmer opp ved å gå noe lett, prøve noe litt vanskeligere, falle av noe som er alt for vanskelig ett par ganger, klatre noe litt lettere også gå hjem.
Belastningen på kroppen ved en slik treningsøkt er ganske lik, noe som gjør at effekten av treningen gradvis faller og sjansen for skader gradvis øker.
Ved å legge inn økter med et helt annet innhold enn hva man vanligvis gjør i en kortere eller lengre periode vil effekten ta seg opp og man kan helt eller delvis eliminere svakhetene man har i klatringen. Tauklatreren vil kunne gå cruxene lettere og buldreren vil restituere raskere og klare å henge på takene i toppen av bulderet også!
Hvile
Av de tre tingene som over tid vil sikre fremgang så er antagelig hvile den viktigste! Det er åpenbart at man ikke BARE kan hvile, man må trene også. Men nok hvile mellom treningsøktene er ekstremt viktig, mye viktigere enn hva mange er klar over. Det er i hvile kroppen kan bruke ressurser på å reparere mikroskader og å utvikle nytt vev. Så lenge vi bruker kroppen vil det ikke være energi tilgjengelig til å bygge nytt vev.
Ernæring
Ernæring er et tema som ofte trigger diskusjoner om betydningen av vekt for prestasjon i klatring. Dette temaet vil bli dekt av en egen artikkel senere. Her skal det kun poengteres at man må spise nok til at kroppen klarer å restituere mellom treningsøktene og til å opprettholde et godt immunsystem.
Det er dokumentert godt mange ganger at de som spiser mindre enn hva de trenger har en tregere restitusjon, mere skader og er mer syke enn de som spiser nok.