Treningsplanlegging - Periodisering og formtopp

Planlegging av formtopp 

Det viktigste med å ha en plan er å planlegge for når man skal være i form og når man skal ha en tung kropp full av trening.  
Det er nok ikke mange klatrere som har en plan for formtopping, og det på tross av at langt de fleste klatrere har klare ønsker om hvilken rute de skal gå i løpet av sesongen, eller at de har en plan om når de skal på tur i svært god tid. Slik det er beskrevet over så er det vanlig å prøve å gå den neste harde ruta hver gang man er ute å klatrer gjennom hele sesongen.   

 

Den vanlige måten å gjøre det på og hvorfor det er feil 

Langt de fleste tenker ikke så nøye gjennom når de skal prestere. Man klatrer litt rundt, finner en rute det er ganske sikkert at man klarer og øver på den til det lar seg gjøre å gå den. Etter å ha gått den ruta så finner man seg en rute til som man nesten klarer og setter i gang igjen med den samme prosessen. Underveis så legger noen inn en ekstra hviledag rett før man prøver å gå prosjektet, eller kanskje en ekstra treningsøkt innendørs for å booste ett eller annet før de prøver å gå prosjektet i neste økt. 


Denne måten å trene og å prestere på er kanskje den aller vanligste blant klatrere. Hvis man tar seg tid til å tenke litt over denne strategien så er det ganske åpenbart at den ikke holder mål over tid. Man kan rett og slett ikke forvente å kunne prestere jevnt på samme nivå, eller høyere, flere ganger gjennom sesongen uten å legge inn perioder med annerledes trening uten at skadepotensialet øker. 


Hvorfor? 

En treningsøkt som gjentas likt gir etter noen runder litt dårligere treningseffekt hver gang den gjentas. Tenk på det som å løpe. Hvis du løper 3km på bane i samme tempo hver gang du trener vil det etter noen uker kjennes ganske greit å gjennomføre denne løpingen. Etter et par mnd så vil det kjennes enda lettere. Men hvis denne 3km økta er eneste løpetreningen du gjør så vil det ikke kjennes særlig greit hvis du bytter ut banen med terrengløping og prøver å løpe på samme tid, eller om du både endrer sted du løper OG i hvilket tempo du løper i samtidig så vil det nesten kjennes som å starte på nytt igjen. 

Klatring er mer komplekst enn løping så det å henge på et prosjekt er antagelig enda dårligere for treningen enn det å løpe samme runde hver gang! 

 
Formtopp en eller to ganger i året 

Om man planlegger godt god tid i forkant av en eller to turer i året så er dette langt på vei det samme som toppidrettsutøverne gjør for å toppe formen i en eller to konkurranser i løpet av året. Resten av året er da utelukkende trening og forberedelser mot det ene eller de to store målene for sesongen. Og der faller vel de fleste klatrere av lasset. 


Det er mange klatrere som drar på tur en gang eller to i året for å klatre, men det er få som bruker resten av året på å trene mer eller mindre spesifikt mot en formtopp mens de er på tur. En ganske vanlig kommentar man kan høre er imidlertid at man skal trene seg opp de siste 3-4 ukene før en tur! 

Siste liten trening er kanskje noe av det mest skadefremmende man kan finne på å gjøre! En ting er at denne siste liten treningen neppe har noe å si for hva man presterer mens man er på tur. Dersom resten av året har vært godt planlagt med trening gjennom hele året kan en siste liten trening funke. Har man vært slapp på trening det siste året, eller siste 3-4 mnd er det ikke noe poeng i å prøve å tyne kroppen rett før man drar på tur. Dersom man drar på tur med en utrent kropp som nettopp har blitt tyna til det ytterste rett før man drar på tur vil man være sliten og ha behov for hvile, ikke en ytterligere opptrapping av treningsmengde og intensitet. Da blir man bare skada! Og hvis du tenker over det, hvor mange kjenner du som har vært på en klatretur og fått vondt eller skada seg i løpet av turen? Det er en grunn til at «fontalbue» er et kjent begrep. Det er ikke fordi det er en egen beskrevet skade, men fordi veldig mange drar på tur uten å være godt nok forberedt på det som venter dem. 

 

SISTE LITEN OPPKRIFT

Oppskrift på de siste 4 ukene før en tur kan f.eks. se ut omtrent som dette: 

4 uker til tur; øke mengden trening, senke intensiteten noe 

3 uker til tur; samme mengde som forrige uke, men litt høyere intensitet 

2 uker til tur; halvere mengden trening, øke intensiteten mye 

1 uke til tur; hvile og en eller to lette restitusjonsøkter eller alternativ trening 

 

For de som er ute helt i siste liten vil de to siste ukene før tur kunne se ut omtrent slik: 

2 uker til tur; øke mengden trening, senke intensiteten betraktelig 

1 uke til tur; 2 korte intense økter i starten av uka, hvile minst 3 dager